Invasjon fra øst

Det skjer ikke hvert år. Den kan faktisk være fraværende flere sesonger på rad. Men plutselig skjer det. Den russiske invasjonen.

Nei, det er ikke en tittel på en dramafilm fra 70-tallet, der atomkrig truer, den røde arme dundrer over grensene til Vest-Europa, skumle menn heter Nikita, og den britiske helten går (nesten) i en "honningfelle". Vi snakker om ankomsten av store mengder Bibio Pomonae, hårmyggen som populært kalles Russeflua.

Den dukker gjerne opp når et høytrykk har fått bygge seg opp i øst og begynner å sende varm fønvind i retning mot Nord-Norge. Skyene forsvinner, temperaturen stiger over 25 grader og det er så varmt at du sitter i vannkanten med vaderne brettet ned, mens du nynner på en av Jan Teigens mange Grand Prix-hits. "Vinden fra øst har blitt mildere i år, kan vi tro at det er sant..?"

Da dukker de plutselig opp. Store, klumpete, klønete og ekle. De er faktisk opphavet til uttrykket "Kelner, det e ei satan så støgg flua i finnbiffen min!"

Hannene har lange bakbein som henger ned når de flyr. Russeflua er gjerne en drøy centimeter lang, og de svermer noen meter over bakken. Siden de er så dårlige flyvere havner de ofte på vannet, der de blir liggende og kave. Antakelig i dødsangst. Og dette trigger både røya og ørreten. Alle sammen. De første dagene av ei russeflueklekking har du sjansen til å fange alle ørreters mor. De største eksemplarene i vassdraget. Så kjenn din besøkelsestid!

Noen ganger er det nesten for lett! Fisken cruiser rundt og kaster seg over maten, gir blanke i å være forsiktig, og tar selv den elendigste imitasjon. Så lenge den er stor, svart og bustete. Livet leker, og du nynner "kan vi tro på Glasnost..." mens du håver inn den ene puddingen etter den andre.

Andre ganger er det frustrerende. Til fjells kan vannflata være dekket av bibio-kadaver, slik at din imitasjon bokstavelig talt drukner i mengden. Eller så har klekkinga pågått i flere dager, og plutselig virker det som at fisken er mett. Det skjer også at fisken blir selektiv, og kun vil ha druknede eksemplarer.

Sist sommer dukket russerne opp i mengder, til glede for både fisker og fiskere. Her er noen klipp som viser hva sånt kan føre til...

You Might Also Like:
NyeUtrasForslag (9 of 16)
NyeUtrasForslag (15 of 16)
NyeUtrasForslag (6 of 16)
NyeUtrasForslag (3 of 16)
NyeUtrasForslag (5 of 16)

Har du noe på hjertet? Ris og ros? 

Search by Tags