Forkortet gjellelokk

Det er ikke uvanlig å kjenne igjen fisk som står på samme plass dag etter dag gjennom sesongen. Man hører også om fisk som er tatt flere ganger, ja kanskje over flere sesonger (bevis på at C & R funker!).

Noen fisker er så store at de er lett gjenkjennelige og får navn (eks. Kursk: https://www.facebook.com/120267671323235/videos/2209008502449131/), andre har karakteristiske kjennetegn som gjør at de ikke er til å ta feil av.

Møt karen med forkortet gjellelokk. Jeg traff han første gang i 2012 og hadde stor glede av å følge han i noen timer på nært hold mens han vaket og så ut til å kose seg. Det korte gjellelokket så imidlertid ikke bra ut, og jeg hadde ikke hjerte til å fiske på han. Men jeg fikk noen fine bilder og en flott opplevelse ut av det.

Ørreten i 2012

Spol raskt 6 år og 2 dager fremover og jaggu ser jeg ikke samme karen igjen, bare 50 m unna der jeg så han sist. Han var nå litt større og noe roligere i bevegelsene, men han var vel ikke til å ta feil av... Jeg var overbevist om at med en slik skavank ville han være lett utsatt for sykdommer eller predasjon, men neida, han opptrådte akkurat som før.

Ørreten i 2018

Vår ekspert (og en av verdens ledende eksperter på fiskesykdommer) Trygve Poppe, Professor emeritus ved NMBU Veterinærhøgskolen og fluefisker par excellence, sier følgende om fenomenet: "Dette ser ut til å være ensidig gjellelokkforkortelse og kan generelt ha flere årsaker. Siden dette er en genuin villfisk, vil jeg tro at den mest sannsynlige forklaringen er en eller annen form for mekanisk/fysisk skade tidligere i livet. Hos oppdrettsfisk er gjellelokkforkortelse ganske vanlig, men er da nesten alltid dobbeltsidig og forekommer helst som en jevnere forkortelse. Årsaksforholdene hos oppdrettsfisk er sammensatte, men er klart assosiert til intensiv drift med høy fisketetthet osv. Slik fisk vil gjerne klare seg godt så lenge de ikke utsettes for alvorlige fysiske påkjenninger (kjøring!). I oppdrettsnæringen ser man gjerne at slik fisk er de første som får problemer i forbindelse med trenging, håving, håndtering, lusebehandling osv."

Dere kan se noen bilder av ørreten her:

Værsågod, Utras leverer til folkeopplysningen!

You Might Also Like:
NyeUtrasForslag (9 of 16)
NyeUtrasForslag (15 of 16)
NyeUtrasForslag (6 of 16)
NyeUtrasForslag (3 of 16)
NyeUtrasForslag (5 of 16)

Har du noe på hjertet? Ris og ros? 

Search by Tags