På tide å binde fluene for tidligfiske etter virkelig stor sjøørret?

Historie og bilder: Alf M. Sollund aka ”flyalf” (tidligere publisert på gamle utras.net).

Stor sjøørret som vaker tidlig på året

En voksen sjøørret ruller rolig over en krill i et head-and-tail vak. Fiskeren på land strammer opp snøret og så begynner ting å skje i fast-forward med et 150 meters utras. Lang tids fralandsvind har ført til understrømmer fra dypere vann inn mot land med mengder av krill. For hver fjære sjø vil mengder liggende igjen i fjæresteinene, og floa fører til døde og halvdøde Krill i vannflata som lette byttedyr for vakende fisk.

I første del introduserte vi tidlig-fisket.

I andre del så vi på nødvendig utstyr.

I denne delen skal vi ta en titt på fluer for tidligfisket etter de største sjøørretene. Siden det er snakk om store ørreter bruker vi selvfølgelig her som ellers ”match-the-hatch” prinsippet, gjerne med overdrivelser av karaktertrekk på byttedyr for å trigge treg fisk.

En flueboks dominert av små rosa og hvite fluer

Dette tidligfisket er noen steder avhengig av krill langs land. Det er derfor naturlig å se på fluer som imitere disse. En Krill har noen kjennetegn som bør overdrives; en slank hvit transparent kropp, meget markerte sorte øyne og et svakt rosa skjær. Fargene bør absolutt imiteres i form av hvit eller skarp rosa..

En transparent kropp kan etterlignes på ulike måter, ved hjelp av løs fluffy dubbing i dubbingløkke, smeltelim og/eller krympeplast (Nopoxy), UV-lim eller epoxy. Selv synes jeg Nopoxy fluene med krympeplast gir bra resulater selv om noen synes de blir vel livløse i vannet. De gir også svært god kastegeneskaper da de har liten luftmotstand og kan derfor kastes på lette liner. De kjente ”Rosa-fluene” fra Tromsø bruker en rosa dubbingblanding over fortynget kropp og fungerer også utmerket.

Krillen svømmer med øyne forover, og øyne bør derfor bindes framme på krok. I kaldt vintervann er den en ganske treg svømmer med få fluktreaksjoner, og flua bør derfor fiskes ganske rolig. Selv bruker jeg meterlange rolig inntrekk og pauser imellom. Mange fiskere bruker kortere rykkvis inntrekk fordi dette kan trigge treg fisk.

Forskjellige krillvariant fluer har vist seg å fungere godt også videre i sesongen, og faktisk så er sjøørret i mange vassdrag så preget på denne at de også tar de fisket i elv. Spesielt i Troms har disse fluene etter hvert fått en nærmest legende status.

Marflo er alltid på sjøørret menyen

I løpet av de årene jeg har fisket sjøørret og sjekket maveinnhold har det uten unntak vært marflo i innholdet, selv på 4kgs tobis-spisende sjøørret på Bornholm (sjekk filmen ”Salt Sjøørret” med Runar Kabbe). I kaldt vann på vinteren vil stoffskiftet gå tregere og sjøørret vil vanskelig nyttegjøre seg fiskeføde, men kan ta til seg næring fra krepsdyr som krill, tanglopper og marflo.

Marflo har i tillegg til krillimitasjoner en fast plass i min vinter-flueboks. Den er ikke så vanskelig å imitere, og det finnes en rekke bra mønstre. Min versjon har en kort hale og underkropp av perlemor flash (trigger), en overkropp av gjennomsiktig ovale plastrib (for eksempel Larvalace), og ”bein” av Antron i dubbingløkke. Denne dubbingløkken binder jeg ned mellom plastribben slik at dubbingen stritter. Selv liker jeg ”beinene” symmetrisk rundt kroppen for at ikke flua skal gå opp-ned, men du kan godt skyve dubbing slik at den havner under krok..

Streamer og andre fluer kan noen ganger trigge fisken

Selv om sjøøreten ikke jakter aktivt på småfisk vil en streamer kunne trigge take. Utpå våren kommer det lodde (vårgytende) og annen fisk inn mot land og vil da utgjøre føde for den virkelige store fisken som tidligere har jaget krill langs land. En imitasjon av lodde er derfor ikke dum.Jeg foretrekker å ikke bruke streamere med fortyngning slik som Jiggy og Clouser fordi de er vanskelige å kaste på lett utstyr.

En Surf Candy av Bob Popowitch er en utmerket flue, og jeg binder den i Nopoxy variant, dvs med krympeplast i stedet for epoxy hode. Med bruk av syntetiske gjennomsiktige materialer vil den holde på lite vann og dermed være lettkastet selv i litt større versjoner, samtidig som den gir et ganske levende uttrykk i vannet.

Min fiskekompis Tommy har også hatt suksess med en variant av hareøre nymfe med litt flash i, og et sparsom hackle.

Tidlig sjøørretfiske – store fisker på land hele tiden?

Sjøørretfisket er ofte blindfiske og det å ikke få fisk. Da kan det være en trøst at bare det å få en sjøørret på over 4 kg på lett utstyr er verd en sesongs fiske. Det går også vandrehistorier om et tosifret antall sjøørreter over 2 kg fordelt på 2-3 fiskere i løpet av to helger. Hvem vet – kanskje tidligfisket vil bli toppsesongen?

Skitt fiske !

You Might Also Like:
NyeUtrasForslag (9 of 16)
NyeUtrasForslag (15 of 16)
NyeUtrasForslag (6 of 16)
NyeUtrasForslag (3 of 16)
NyeUtrasForslag (5 of 16)

Har du noe på hjertet? Ris og ros? 

Search by Tags