DIY: Håv

Det finnes flere grunner til at man bør lage sin egen håv. Den åpenbare er at det er et meningsfylt arbeid som resulterer i et unikt produkt som det ikke finnes to av i hele Hemmeligdalen. En annen grunn er at du er en kjip jævel som vil spare penger. Da bør du ikke lese denne saken, som fortsetter lengre ned.

En ting er arbeidstimene. Det tar tid å lage noe fint med enkle redskaper, og å arbeide med hardt treverk. En annen ting er nettopp treverket, for det koster både skjorta og vadejakka for amboyna, lønn, zebratre eller russisk valbjørk. Sist, men ikke minst må du ha tålmodighet, presisjon og en liten porsjon flaks. Nok om det -du er herved advart.

1. Steaming, tilpasning og forming.

Nei, du skal ikke finne frem apparatet og lage påskeknerten. Her er det snakk om varmebehandling av

treverk, som i dette tilfelle er eik i heltre laminat (2,6mm) og heltre lønn i dasspapirtykkelse, som kuttes i riktig lengde og bredde. 140 cm lang og 3,5 cm bred er et finfint utgangspunkt, alt etter størrelsen på nettet og formen på håven. Treverket legges i kokende vann i et tett avløpsrør, og står i ca 2 timer, og i mellomtiden sager du ut håndtaket jfr. malen. Alt legges deretter i press i den forhåndslagde formen/malen, og står under konstant press i et par døgn til treverket er tørt nok til å kunne lamineres.

2. Laminering.

Så kommer den vanskelige delen. For at alt skal bli vridningsstabilt og sterkt nok til å tåle Nord-Norsk ørret, lamineres alt sammen med polyuretanlim. Bruk hansker!

3. Sliping

Etter å ha fulgt produsentens henvisning, og sørget for at limet er herdet, er det på tide å løsne sløydprojektet fra formen. Dette er ikke vanskelig, men litt tidkrevende. Når det er gjort er det på tide med grovslipingen. En el-høvel er suveren til formålet, men vær forsiktig på hardt treverk! I håndtaket på denne håven er det rikule fra bjørk, noe som parkerte akslingen på en splitter ny Bosch-høvel for godt.

4. Pussing.

Formen på håndtaket bestemmer du selvsagt selv. Etter en uvøren runde med høvel, rasp og fil er det klart for pussing og sliping. Pussemaskin eller plansliper gjør jobben lettere, men før eller senere må man bruke hendene. start med 60 korning og jobb oppover.

5. Mer pussing.

Det skal merkes i fingrene at dette er håndtverk. Siste hånd på verket bør være smergelpapir med 600 korning eller mer. Vanntesten avslører om du har gått over til smergel for tidlig; dersom du ser pussestriper i treverket når du stryker på litt vann har du fortsatt mye igjen.

6. Lakkering.

Etter å ha tilpasset nettet, som er forhåndskjøpt (Brodin), og boret hull til tråden er det klart for lakkering. Det finnes mange alternativer, men en fortynnet Benar Marin iblandet litt Danish Oil er både UV-bestandig, slitesterkt og fleksibelt. 4-5 strøk rekker, og om man vil ha et perfekt resultat anbefales det å slipe lett over mellom hvert strøk. Våtsliping og polering til slutt gir en glassklar overflate.

You Might Also Like:
NyeUtrasForslag (9 of 16)
NyeUtrasForslag (15 of 16)
NyeUtrasForslag (6 of 16)
NyeUtrasForslag (3 of 16)
NyeUtrasForslag (5 of 16)

Har du noe på hjertet? Ris og ros? 

Search by Tags